Madoka - wątek ogólny
- Meliona
- nołlife
- Status: Offline
A czy ta manga, to nie jest przypadkiem coś typu Sailorek? W takim razie ja podziękuję. Poczytałam fragmenty recenzji na Tanuki. Mam dość Witchów, Sailorek, Winksów (jakkolwiek to się pisze) czy GADAJĄCYCH KOTÓW. Brrr, tragedia. Do tego jeszcze to jest manga na podstawie anime.
Poza tym tytuł jest nie zapamiętywalny (w całości). Jeszcze ten kotek (?) przypomina mi Rukę z Crimson Spell (przez to coś uszo-podobne), ale nie wiem, czy to na plus czy na minus.
O wszystkim zadecyduje jakość wydania (widzę to bez obwoluty, ale...) i to jak manga będzie wyglądać w wersji papierowej. Koleżanka to polecała, jednak nikłe są szanse, że mi się spodoba. Wstyd się przyznać, ale jedyne co mnie zachęca do kupna tej mangi to motywy shojo-ai podobne, chciałabym jakikolwiek z tego typu komiksu poczytać, bo ostatnio mnie to zaciekawiło. Wolałabym jednak coś oryginalnie lesbijskiego, a nie takie naciągane, ale cóż tego się w Polsce nie wydaje..
Poza tym tytuł jest nie zapamiętywalny (w całości). Jeszcze ten kotek (?) przypomina mi Rukę z Crimson Spell (przez to coś uszo-podobne), ale nie wiem, czy to na plus czy na minus.
O wszystkim zadecyduje jakość wydania (widzę to bez obwoluty, ale...) i to jak manga będzie wyglądać w wersji papierowej. Koleżanka to polecała, jednak nikłe są szanse, że mi się spodoba. Wstyd się przyznać, ale jedyne co mnie zachęca do kupna tej mangi to motywy shojo-ai podobne, chciałabym jakikolwiek z tego typu komiksu poczytać, bo ostatnio mnie to zaciekawiło. Wolałabym jednak coś oryginalnie lesbijskiego, a nie takie naciągane, ale cóż tego się w Polsce nie wydaje..
Ostatnio zmieniony ndz kwie 07, 2013 4:24 pm przez Meliona, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- nołlife
- Kontakt:
Meliona, to nie jest coś w stylu sztampowych mang mahou shojo. Manga jest warta przeczytania między innymi dlatego, że przełamuje klasyczne założenia tego gatunku. Manga nie jest cukierkowa i słitasna a mroczna i zaskakująca.
"Gdy w pobliżu nie ma dźwięku, słychać dźwięk własnego serca"
Mushishi przeł. Radosław Bolałek
Mushishi przeł. Radosław Bolałek
-
Z pierwszą serią Sailor Moon ma tyle wspólnego, że mamy piątkę magical girls i też większość nie dożywa ostatniego odcinka. To tyle. Generalnie, bardziej idzie w seinen niż w shojo. Chociaż, jakbym miał porównywać, to wolę Sailorki od Madoki.A czy ta manga, to nie jest przypadkiem coś typu Sailorek? W takim razie ja podziękuję.
-
-
- Meliona
- nołlife
Szybcy.
Już miałam edytować posta, by napisać o tym, że wiem, że manga wychodzi z kanonu, bla bla bla. Ale fakt, że jest 5 czarodziejek wystarczająco mnie odstrasza. I te stroje... Za dużo w dzieciństwie się tego naoglądałam i naczytałam.
Może kupię 1. tom (jak będę w nastroju) i wtedy zdecyduję, czy chcę to dalej kupować.
Już miałam edytować posta, by napisać o tym, że wiem, że manga wychodzi z kanonu, bla bla bla. Ale fakt, że jest 5 czarodziejek wystarczająco mnie odstrasza. I te stroje... Za dużo w dzieciństwie się tego naoglądałam i naczytałam.
Może kupię 1. tom (jak będę w nastroju) i wtedy zdecyduję, czy chcę to dalej kupować.
Ostatnio zmieniony pt kwie 26, 2013 8:01 pm przez Meliona, łącznie zmieniany 4 razy.
-
Zmuszać nie będziemy. Magical girls jako gatunek ma w swoim dorobku rzeczy, które słodkimi i naiwnymi trudno nazwać (Cutie Honey, Nanoha, Madoka, Symphogear), a nawet te bardziej popularne serie, jak choćby Sailorki, poruszały nierzadko tematykę, która dziś w anime jest raczej zarezerwowana dla doroślejszych anime.
-
Ja kupię wszystkie tomy jakie wydacie z tego tytułu i innych pobocznych tytułów Puelli! Po prostu to moje drugie ulubione anime <3 No a pierwsze to FT jak wiadomo c; Historia jednocześnie taka smutna... Niecierpliwie czekam na ten lipiec!! <3 I na te tomy!! Jak będę miała jedną z moich ulubionych anime/mang na półce to normalnie popłaczę się ze szczęścia ;_; Plus kolorowe strony i obuwoluta <3
-
-
Opublikowaliśmy dziś na Tanuki recenzję Puella Magi Orico Magica.
- wataken
- nołlife
Może, wszystko zależy od sprzedaży The different story, zainteresowania serią, sytuacji na rynku i kilku innych czynników.
Oficjalny (ale nie jedyny, drugi to kuras) przedstawiciel wydawnictwa Waneko. Jeżeli masz jakiś problem z forum - wyślij mi wiadomość.
http://www.glosywmojejglowie.pl/comics/ ... kt-wow.jpg
http://www.glosywmojejglowie.pl/comics/ ... kt-wow.jpg
-
- Reviolli
- nołlife
- Ame
- nołlife
-